Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022

Ben je in 2022 van plan een bedrijfspand te kopen of te beleggen in vastgoed, dan is de overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022 daarop van toepassing. Wat dit precies inhoudt en wat dit voor jou betekent, lees je in dit blog.
Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022

Wat is de overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand in 2022?

Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand dat je in 2022 verkrijgt, blijft hetzelfde als in 2021. Voor de volledigheid zetten we alle drie tarieven van de overdrachtsbelasting voor je op een rij:

  • Koop of krijg je een eigen woning van maximaal € 400.000, ben je hooguit 35 jaar oud en starter op de woningmarkt? Dan is een verlaagd tarief van 0% overdrachtsbelasting van toepassing op voorwaarde dat de woning je hoofdverblijf wordt en dat je nog niet eerder van deze vrijstelling hebt genoten.
  • Koop of krijg je een eigen woning, dan geldt standaard een overdrachtsbelastingtarief van 2% op voorwaarde dat de woning je hoofdverblijf wordt.
  • Koop of krijg je overig onroerend goed zoals niet-eigenwoningen en niet-woningen zoals bedrijfspanden? Dan geldt er een tarief van 8% overdrachtsbelasting. Let op: in de voorjaarsnota 2022 heeft het kabinet voorgesteld dit tarief per 1 januari 2023 te verhogen naar 10,1%. 
Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022

In welke situatie betaal ik overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand in 2022?

Er zijn drie situaties die veel voorkomen en waarbij je verplicht bent overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand te betalen in 2022:

  1. Koop je een bedrijfspand dat je in het nieuwe jaar in eigendom krijgt? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.
  2. Koop je een woning met het doel om deze te verhuren? Dat wordt dit door de overheid gezien als commercieel vastgoed. Daarvoor betaal je eveneens 8% overdrachtsbelasting.
  3. Koop je een woon-bedrijfspand, een woon-winkelpand of een bedrijfswoning? Dan zijn er twee tarieven van toepassing. Op het deel van je onroerend goed dat bestemd is voor bewoning en dat je hoofdverblijf wordt, is 2% overdrachtsbelasting van toepassing. Voor het overige zakelijke deel betaal je 8% overdrachtsbelasting.

Heb je een zakelijke hypotheek nodig voor de financiering van je bedrijfspand?

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag. Er is veel mogelijk, maar iedere financier stelt andere voorwaarden. We helpen je zodat jij de beste financiering krijgt voor jouw situatie.

Wil je vandaag nog weten waar je aan toe bent? Bereken direct je maandlasten of vraag vrijblijvend een telefonische afspraak aan voor een persoonlijk advies.

    • Bereken je maandlasten

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022

Wat is overdrachtsbelasting bedrijfspand?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven als je een onroerende zaak zoals een woning, een bedrijfspand of een stuk grond koopt of krijgt. Die belastingtarieven kunnen elk jaar opnieuw worden bijgesteld. De overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand in 2022 zijn de tarieven die vanaf 1 januari 2022 gelden.

Voor woningen die worden gekocht door particulieren en bestemd zijn voor bewoning geldt overigens een lagere overdrachtsbelasting dan voor niet-woningen.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022

Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?

Zogezegd bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Voor niet-woningen is dit 8%. Of je aankoop dus wordt gezien als een woning of niet scheelt je 6% belasting. Bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook grond voor woningbouw, ziekenhuizen en aanlegplaatsen voor woonboten worden gezien als niet-woningen.

Wanneer er sprake is van een woning lijkt duidelijk: wanneer de onroerende zaak die je koopt of krijgt, bestemd is voor bewoning. Er is echter een grijs gebied als het gaat om oude woningen die nu worden gebruikt als kantoor of praktijk. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de bouwkundige aard van het pand en meestal niet naar de huidige bestemming. Dat levert nog wel eens wat discussies op; of jouw pand toch wordt gezien als een woning bespaart je immers veel overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2022

Bekijk hier onze blog over de overdrachtsbelasting van 2021.