Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021

Overweeg je dit jaar een bedrijfspand te kopen? Of wil je beleggen in vastgoed? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting. Alles over de overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021 lees je in dit blog.
Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021

Wat is overdrachtsbelasting?​

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven als je een onroerende zaak koopt of krijgt. Dat kan een woning zijn, een bedrijfspand of een stuk grond. Voor woningen gekocht door particulieren bestemd voor bewoning geldt een lagere overdrachtsbelasting dan voor niet-woningen.  Alles over de overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021 lees je in dit blog.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021

Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?

Zogezegd bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Voor niet-woningen is dit 8%. Of je aankoop dus wordt gezien als een woning of niet scheelt je 6% belasting. Bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook grond voor woningbouw, ziekenhuizen en aanlegplaatsen voor woonboten worden gezien als niet-woningen.

Wanneer er sprake is van een woning lijkt duidelijk: wanneer de onroerende zaak die je koopt of krijgt, bestemd is voor bewoning. Er is echter een grijs gebied als het gaat om oude woningen die nu worden gebruikt als kantoor of praktijk. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de bouwkundige aard van het pand en meestal niet naar de huidige bestemming. Dat levert nog wel eens wat discussies op; of jouw pand toch wordt gezien als een woning bespaart je immers veel overdrachtsbelasting.

Zakelijke hypotheek nodig?

In 1 minuut inzicht in je maandlasten

Bereken direct je maandlasten

    • Bereken je maandlasten

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021

  • Koop je een bedrijfspand? Dan betaal je bij de overdracht 8% belasting.
  • Koop je een woning om zelf te gaan wonen? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Voor starters op de woningmarkt is het lastig. Daarom gelden voor starters aparte gunstige voorwaarden. 
  • Koop je een woning aan om te verhuren? Dan ziet de overheid dit als commercieel vastgoed en geldt de overdrachtsbelasting beleggingspand. Je betaalt vanaf 1 januari 2021 in dit geval 8% overdrachtsbelasting.
  • Bij een woon-/bedrijfspand, woon-/winkelpand of bedrijfswoning geldt 8% overdrachtsbelasting en wordt over het deel dat bestemd is voor bewoning en wat ook als hoofdverblijf zal dienen het 2 % tarief toegepast. Meer hierover in ons artikel; hoe financier ik een bedrijfspand met woning.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2021