Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Overdrachtsbelasting bedrijfspand 2023

Ben je van plan in 2023 een bedrijfspand te kopen of te beleggen in vastgoed? Dan is de overdrachtsbelasting bedrijfspand 2023 daarop van toepassing. Wat dit precies inhoudt en wat dit voor jou betekent, lees je in dit blog.

In welke situatie betaal ik overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand in 2023?

Er zijn drie situaties die veel voorkomen en waarbij je verplicht bent overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand te betalen in 2023:

  1. Koop je een bedrijfspand dat je in het nieuwe jaar in eigendom krijgt? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.
  2. Koop je een woning met het doel om deze te verhuren? Dat wordt dit door de overheid gezien als commercieel vastgoed. Daarvoor betaal je eveneens 10,4% overdrachtsbelasting.
  3. Koop je een woon-bedrijfspand, een woon-winkelpand of een bedrijfswoning? Dan zijn er twee tarieven van toepassing. Op het deel van je onroerend goed dat bestemd is voor bewoning en dat je hoofdverblijf wordt, is 2% overdrachtsbelasting van toepassing. Voor het overige zakelijke deel betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Welke drie tarieven overdrachtsbelasting in 2023?

Voor de volledigheid zetten we alle drie tarieven van de overdrachtsbelasting voor je op een rij:

  • Koop of krijg je overig onroerend goed zoals niet-eigenwoningen en niet-woningen zoals bedrijfspanden? Dan geldt er een tarief van 10,4% overdrachtsbelasting. Dit is een verhoging ten opzichte van de overdrachtsbelasting 2022.
  • Koop of krijg je een eigen woning, dan geldt standaard een overdrachtsbelastingtarief van 2% op voorwaarde dat de woning je hoofdverblijf wordt.
  • Ben je starter op de woningmarkt? Dan is mogelijk een verlaagd tarief van 0% overdrachtsbelasting van toepassing.

Heb je een zakelijke hypotheek nodig voor de financiering van je bedrijfspand?

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag. Er is veel mogelijk, maar iedere financier stelt andere voorwaarden. We helpen je zodat jij de beste financiering krijgt voor jouw situatie.

Wil je vandaag nog weten waar je aan toe bent? Bereken direct je maandlasten of vraag vrijblijvend een telefonische afspraak aan voor een persoonlijk advies.

    • Bereken je maandlasten

Wat is overdrachtsbelasting bedrijfspand?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven als je een onroerende zaak zoals een woning, een bedrijfspand of een stuk grond koopt of krijgt. Die belastingtarieven kunnen elk jaar opnieuw worden bijgesteld. De overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand in 2023 zijn de tarieven die vanaf 1 januari 2023 gelden.

Voor woningen die worden gekocht door particulieren en bestemd zijn voor bewoning geldt overigens een lagere overdrachtsbelasting dan voor niet-woningen.

Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?

Zogezegd bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Voor niet-woningen is dit dus 10,4%. Of je aankoop dus wordt gezien als een woning of niet scheelt je 8,4% belasting. Bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook grond voor woningbouw, ziekenhuizen en aanlegplaatsen voor woonboten worden gezien als niet-woningen.

Wanneer er sprake is van een woning lijkt duidelijk: wanneer de onroerende zaak die je koopt of krijgt, bestemd is voor bewoning. Er is echter een grijs gebied als het gaat om oude woningen die nu worden gebruikt als kantoor of praktijk. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de bouwkundige aard van het pand en meestal niet naar de huidige bestemming. Dat levert nog wel eens wat discussies op; of jouw pand toch wordt gezien als een woning bespaart je immers veel overdrachtsbelasting.

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting van 2023? Maak dan een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.