Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkruimte Criterium

Heb jij een woning met bedrijfsruimte? Dan zou het kunnen dat je in aanmerking komt voor een kostenaftrek. Hiervoor moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Wat deze eisen precies zijn vertellen we je in dit blog.

Werkruimte Criterium

Aftrekbaar

Bij een zakelijke financiering zijn de kosten die je maakt zoals advieskosten en verbouwingskosten aftrekbaar van de winst in de onderneming. Als je iets tot je ondernemingsvermogen rekent, dan zijn de kosten die daarmee samenhangen ook zakelijk en dus aftrekbaar. Verbouwingskosten worden wel vaak geactiveerd op de balans en vervolgens afgeschreven.

Criterium van 30%

Werkruimte Criterium

Werkruimte criterium voorwaarden: Als je minimaal 30% van je inkomen daadwerkelijk verdient in de bedrijfsruimte, dan is de voorbelasting aftrekbaar. Daarbij geldt als uitgangspunt dat je niet elders over soortgelijke werkruimte beschikt. Want als je elders wel werkruimte hebt, geldt de bijna onmogelijke eis dat 70% van het inkomen fysiek in de werkruimte thuis moet worden verdiend.

De winst uit je onderneming moet je dus voor 70% of meer genereren vanuit de werkruimte. Vanuit wil zeggen dat de werkzaamheden vanuit het kantoor worden georganiseerd. Deze eis levert in de praktijk voor de meeste ondernemers weinig problemen op. Als aanvullende eis geldt dat de inkomsten voor tenminste 30% fysiek in de werkruimte moeten worden verworven. Voor ondernemers die hun geld op de weg of bij de klant verdienen, is het moeilijk te voldoen aan dit criterium.

Meer weten?

Op de site van de Belastingdienst staat een handige rekenhulp die je eenvoudig laat zien welk belastingvoordeel op jouw situatie van toepassing is.

Ook interessant: Overweeg je komend jaar een (nieuw) bedrijfspand te kopen? Of wil je beleggen in vastgoed? Dan betaal je sinds 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting.