Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zakelijke lening of een investeerder; welke keuze past bij mij?

Zoek je financiële ondersteuning om je bedrijf te laten groeien? Dan sta je voor een belangrijke beslissing, want ga je voor een zakelijke lening of zoek je een investeerder die gelooft in jou en jouw bedrijf? Beide opties hebben voordelen, maar er zijn ook nadelen. In dit artikel vertellen we je daar alles over en laten we je zien hoe we je kunnen helpen bij de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

Wat is een zakelijke lening?

Bij een zakelijke lening leen je als ondernemer een bepaald geldbedrag van een geldschieter. Dat kan een bank of financiële instelling zijn. In ruil daarvoor betaal je het bedrag over een afgesproken periode terug, inclusief rente. Een zakelijke lening kun je om verschillende redenen gebruiken, bijvoorbeeld voor de financiering van de uitbreiding van je bedrijf, van je voorraad of om een nieuwe machine aan te schaffen.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke lening?

Een zakelijke lening brengt een aantal voordelen met zich mee:

 1. Controle
  Als je een zakelijke lening afsluit, houd je de volledige controle over je bedrijf. De partij van wie jij het geld leent, heeft geen zeggenschap in de besluitvorming en bedrijfsvoering van jouw bedrijf.
 2. Vaste kosten
  Een zakelijke lening brengt meestal vaste kosten met zich mee in de vorm van rente en aflossing. Zo weet je precies waar je elke maand aan toe bent.
 3. Renteaftrek
  De rente die je betaalt over je zakelijke lening is fiscaal aftrekbaar. Dat kan een belastingvoordeel voor je bedrijf opleveren.
Wat zijn de nadelen van een zakelijke lening?

Aan een zakelijke lening zitten ook een paar nadelen:

 1. Terugbetalingsverplichting
  Of het nu goed of slecht gaat met je bedrijf, de afgesproken rente en aflossing moeten worden terugbetaald volgens de vooraf vastgestelde termijnen. Dit kan druk leggen op je cashflow, vooral als jouw bedrijf nog in een groeifase zit.
 2. Beperkte flexibiliteit
  Elke zakelijke lening brengt specifieke voorwaarden met zich mee die van invloed kunnen zijn op de keuzes die jij maakt voor je bedrijf. Daardoor is je flexibiliteit beperkt.

Wat is een investeerder?

Wat zijn de voordelen van een investeerder?

Een samenwerking met een investeerder aangaan, biedt je enkele voordelen:

 1. Kapitaal en expertise
  Een investeerder brengt niet alleen financiële middelen in, maar vaak ook waardevolle expertise, zakelijke contacten en strategisch inzicht.
 2. Gedeeld risico
  Een investeerder deelt het financiële risico met jou. Als jouw bedrijf niet zo goed presteert, deelt hij of zij mee in het verlies.
 3. Flexibiliteit
  Een investeerder heeft vaak geduld als het gaat om het rendement op zijn of haar investering. Zo heb jij meer ruimte om je bedrijf op te bouwen.
Wat zijn de nadelen van een investeerder?

Als je met een investeerder in zee gaat, zitten daar enkele nadelen aan:

 1. Gedeelde controle
  Bij een samenwerking met een investeerder lever je vaak een deel van je zeggenschap en besluitvorming in. Dit hangt uiteraard af van hoe je dat in een overeenkomst hebt vastgelegd.
 2. Verdeling van winst
  Als je bedrijf succesvol is, moet je de winst delen met de investeerder. Dit kan op lange termijn een grote financiële verplichting worden.

Een combinatie: lenen van een investeerder

Het is ook mogelijk om een combinatie te kiezen van de twee bovengenoemde opties, dus lenen van een investeerder. United Growth is bijvoorbeeld een investeringsplatform waar ondernemers en investeerders bij elkaar komen en elkaar samen helpen groeien. Als ondernemer leen je via dit platform van een investeerder. Zo weet je precies van wie je leent. Vooraf geef jij inzicht in de betaalbaarheid van de lening en kies je welke zekerheden je kunt geven aan de investeerder.

Tot slot

Als je je bedrijf wil uitbreiden of vernieuwen, dan is een externe financiering vaak onmisbaar. Of je dan het beste kunt kiezen voor een zakelijke lening, een investeerder of een combinatie hangt af van verschillende factoren, zoals de financiële gezondheid van je bedrijf, de mate waarin jij controle wil houden en jouw bereidheid om de eventuele winst en risico’s te delen.

Met onze ervaring en ons uitgebreide netwerk in de financiële wereld is er altijd een oplossing voor jouw vraagstuk. Voor de ene ondernemer is dat een zakelijke lening, voor de ander is dat een samenwerking met een investeerder. Onze adviseur helpt je graag bij het zoeken naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Meer weten? Neem direct contact op voor een afspraak.