fbpx

De coronacrisis treft ons allemaal

elk dag een tip om liquiditeitsproblemen te voorkomen

Laatste update: 18 maart 2020

Binnen 2 minuten weet u alles van BMKB

Tip 1: benut BMKB, de borgstelling MKB-kredieten

De coronacrisis begint de economie nu stevig te raken. In diverse sectoren komen ondernemers in acute liquiditeitsproblemen en in andere sectoren gebeurt dat mogelijk op termijn ook. Bijna elke ondernemer heeft nu de behoefte aan een onafhankelijk klankbord.  Bijvoorbeeld om de mogelijkheden van financieren te bespreken en welke hulp de overheid hierbij biedt.

Elke dag geven we je een tip waarmee je zowel je liquiditeitsproblemen kunt beperken als ook op korte termijn aan extra financiering kan komen. We helpen je graag om de juiste keuze te maken voor jouw bedrijf.

BMKB: de belangrijkste punten

De borgstelling MKB-kredieten, afgekort BMKB, is bestemd voor ondernemingen met:

  • maximaal 250 werknemers (fte)
  • een jaaromzet tot € 50 miljoen
  • of een balanstotaal tot € 43 miljoen

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft de BMKB tijdelijk verruimd zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. De bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus en daardoor in liquiditeitsproblemen komen, kunnen tijdelijk rekenen op extra gunstige voorwaarden onder de BMKB. Een nieuwe tijdelijke maatregel (geldig tot 1 april 2021), die voor de brede doelgroep MKB-bedrijven wordt ingezet, waarmee de Staat een hoger garantieaandeel aanbiedt in de BMKB.

Direct behoefte aan een persoonlijk advies?

onafhankelijk inzicht in uw mogelijkheden

altijd persoonlijk advies

Verhoging borgstellingskrediet

In de huidige regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het totale krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.

Voor deze maatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%.

Deze maatregel kan benut worden door bedrijven en is bestemd voor overbruggingskrediet of verhoging van het krediet op de rekeningcourant bij een financier, met een maximale looptijd van 1 jaar. Ook een aantal overige voorwaarden in de BMKB worden versoepeld.

Waarvoor kan de BMKB benut worden

De BMKB kan benut worden voor overbruggingskrediet of verhoging van je rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat je ‘rood mag staan’. De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, een reisbureau, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen.

Hoe kan ik het krediet aanvragen

Op dit moment zijn de banken bezig deze regeling te verwerken in hun aanbod. Een van onze financiële adviseurs bij jou in de buurt geeft je graag duidelijkheid over alle mogelijkheden en kan je helpen bij de aanvraag.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.