fbpx

Een van de vormen van bedrijfsfinanciering die sterk in opkomst lijkt te zijn, is crowdfunding. Maar hoe werkt crowdfunding? In dit artikel vertel ik je graag wat meer over deze vorm van bedrijfsfinanciering.

Hoe werkt crowdfunding?

Crowdfunding is het bij elkaar halen van geld bij over het algemeen voor jou onbekende personen. Via een begeleidende partij leg je jouw aanvraag voor aan meerdere  investeerders die elk voor een klein stukje bijdragen. Om de potentiële investeerders een goede afweging te laten maken, zal de begeleiden partij vooraf jouw bedrijf beoordelen. Is je plan haalbaar, wat zijn de risico’s voor de investeerders en hoe groot is de kans dat je in staat zult zijn de rente en aflossing te betalen.

De kracht van crowdfunding zit in het gegeven dat je online mensen kunt bereiken die niet in je eigen netwerk zit. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook voor de investeerders, want zij komen eenvoudig in contact met mooie bedrijven en investeringsmogelijkheden dankzij het internet.

Hoe groot is het marktaandeel van crowdfunding?

Marktaandelen zijn natuurlijk altijd een momentopname. Een betrouwbare informatiebron vind ik het halfjaarlijkse onderzoek van Panteia. Uit hun steekproef van van het tweede half jaar van 2015 blijkt de bekendheid van crowdfunding gemiddeld gestegen van 7% tot 10%. Dit betekent dat 1 op de 10 ondernemers crowdfunding overweegt als mogelijkheid. Wanneer we de totale omvang van lopende zakelijke leningen bekijken, inclusief de leningen die voor de opkomst van crowdfunding zijn verstrekt, dan zal het percentage via crowdfunding ergens rond de 4 % liggen.

Wanneer zou je crowdfunding zeker moeten overwegen?

Crowdfunding vraagt van je investeerders te geloven in je bedrijf, plan en idee. Wanneer we kijken naar de voorbeelden die regelmatig op internet vermeld worden, dan zijn dit vaak nieuwe, aansprekende producten of diensten. De investeerder is dan mogelijk wel enthousiaster of jouw product dan over het rendement dat hij maakt. Heb je een vernieuwend product dat je op de markt wilt brengen en heb je geld nodig? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheid van crowdfunding.

Naast financieringsvorm voor vernieuwende ideeën is deze vorm van financieren inmiddels zo door ontwikkeld dat ook meer standaard vragen terecht kunnen bij crowdfunding. Omdat er gefinancierd wordt zonder concrete zekerheid, zijn de bedragen lager en de looptijd korter dan bij voorbeeld een banklening.

Wanneer zou crowdfunding mogelijk geen goede optie zijn?

Er zijn op markt producten voor de verschillende financieringsbehoeften. Juist wanneer een aanbieder zijn product heel gericht afstemt op één bestedingsdoel, zijn vaak ook de voorwaarden zeer gunstig. Denk bijvoorbeeld aan operational lease van een bedrijfsauto. Vergelijk daarom goed vooraf de producten en de voorwaarden, zodat je de beste voorwaarden krijgt.

Daarnaast zullen investeerders vaak terughoudend zijn met het investeren in cashflow, aangezien dit een meer onduidelijk bestedingsdoel is. Heb je behoefte aan (tijdelijke) ruimte op je rekening courant? Overweeg dan eventueel factoring of andere vorm van financieren. Bekijk ook goed vooraf of je financieringsbehoefte wel komt door een tijdelijk verschil in inkomsten en uitgaven. Zo voorkom je dat je onbewust verlies financiert of een investering betaalt met een duurder krediet op je rekening

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.