fbpx

Nieuw bedrijfspand in 2021? Houd rekening met hogere overdrachtsbelasting

Laatste update: 6 juli 2020

Binnen 2 minuten weet je alles over het nieuwe wetsvoorstel overdrachtsbelasting

Overweeg je komend jaar een (nieuw) bedrijfspand te kopen? Of ben je van plan een stuk grond te kopen voor een nieuwe woning? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 waarschijnlijk 7% overdrachtsbelasting in plaats van de huidige 6%. Dat is een nieuw wetsvoorstel van het kabinet dat naar verwachting dit jaar wordt goedgekeurd. Waarom dit voorstel er ligt en wat dit voor jou betekent, lees je in dit blog.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven als je een onroerende zaak koopt of krijgt. Dat kan een woning zijn, een bedrijfspand of een stuk grond. De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%. Voor niet-woningen wordt al jaren 6% overdrachtsbelasting geheven.

Waarom wordt de overdrachtsbelasting op niet-woningen verhoogd?

De regering wil het bedrijfsleven laten meebetalen aan het Klimaatakkoord waarin staat dat Nederland de uitstoot van CO₂ de komende jaren flink terugdringt. Door de overdrachtsbelasting op niet-woningen per 1 januari 2021 te verhogen, ontvangt de overheid extra belastingopbrengsten die ze wil gebruiken voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. Volgens de eerste berekeningen levert dat alleen volgend jaar al bijna 300 miljoen euro op.

Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?

Zogezegd bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Voor niet-woningen is dit 6%. Of je aankoop dus wordt gezien als een woning of niet scheelt je dus nu 4% en straks zelfs 5% belasting. Bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook grond voor woningbouw, ziekenhuizen en aanlegplaatsen voor woonboten worden gezien als niet-woningen.

Wanneer er sprake is van een woning lijkt duidelijk: wanneer de onroerende zaak die je koopt of krijgt, bestemd is voor bewoning. Er is echter een grijs gebied als het gaat om oude woningen die nu worden gebruikt als kantoor of praktijk. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de bouwkundige aard van het pand en meestal niet naar de huidige bestemming. Dat levert nog wel eens wat discussies op; of jouw pand toch wordt gezien als een woning bespaart je immers veel overdrachtsbelasting.

Verandert jouw bedrijfssituatie binnenkort en krijg je te maken met overdrachtsbelasting?

Vraag vrijblijvend een telefonische afspraak aan met een adviseur bij jou in de buurt.

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.