fbpx

Welke verschillende vormen van factoring zijn er?

Als u een nieuw product of een nieuwe dienst wilt ontwikkelen, moet u investeren. Daarvoor klopt u misschien automatisch bij uw bank aan. Maar heeft u ook wel eens aan factoring gedacht? Het is voor veel Nederlandse ondernemers een populaire en snelgroeiende manier van financieren.  Al eerder schreven we een blog over hoe factoring uw bedrijf kan helpen en vertelden we hoe factoring werkt. In dit blog leest u meer over de verschillende vormen van factoring zodat u zelf kunt beoordelen welke vorm het beste bij u past.

Factoring steeds populairder

Bij factoring verkoopt u de uitstaande facturen van uw bedrijf aan een factoringmaatschappij die de facturen bevoorschot.  In Nederland ligt de gemiddelde betalingstermijn voor B2B-facturen op 40 dagen. Met factoring kunt u meestal binnen 48 uur al over uw geld beschikken. Daardoor is deze vorm van debiteurenfinanciering de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit en komen er steeds meer bedrijven op de markt die zich als factoringpartij aanbieden. Ze onderscheiden zich door net een andere vorm van factoring aan te bieden. We zetten de meest voorkomende vormen van factoring voor u op een rijtje. Lees ook: Wat zijn de kosten van factoring?

Traditionele factoring

U levert een product of een dienst aan een zakelijke klant en stuurt de klant daarvoor een factuur. Vervolgens duurt het enkele weken voordat het geld op uw bankrekening staat. Bij traditionele factoring koopt de factoringmaatschappij al uw facturen op. U krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct uw geld en hoeft dus niet te wachten totdat uw facturen zijn betaald. Uw cashflow wordt daarmee structureel verbeterd. De klant betaalt vervolgens het openstaande bedrag aan de factoringmaatschappij.

Bij deze vorm van factoring verloopt de hele omzet van uw bedrijf via de factoringmaatschappij die meestal ook het contact met de debiteuren verzorgt. U verliest daarmee het contact met uw klant. Daarnaast kan uw klant zien dat u gebruik maakt van een factoringmaatschappij wat u misschien juist niet kenbaar wilt maken. Alle administratieve werkzaamheden die bij traditionele factoring komen kijken, worden uiteraard aan u doorberekend waardoor dit meestal een dure vorm van debiteurenfinanciering is.

Factoring American style

American style factoring biedt u als ondernemer meer flexibiliteit. U kunt bij deze vorm namelijk zelf kiezen welke facturen u overdraagt aan de factoringmaatschappij en welke niet. Een voordeel van deze vorm is dat u grotendeels zelf het contact met u klanten behoudt. En omdat u maar een aantal debiteuren uitbesteedt, is American style factoring ook goedkoper.
Daarmee is dit de ideale factoringvorm als uw cashflowprobleem wordt veroorzaakt door een aantal grote debiteuren die vaak laat betalen.

Recourse factoring

Natuurlijk loopt u een risico als u het debiteurenbeheer uitbesteedt aan een factoringmaatschappij. De mate waarin u risico wilt lopen, bepaalt de factoringvorm die het beste bij u past.
Wanneer een van uw debiteuren failliet gaat en daardoor zijn factuur niet kan betalen aan de factoringmaatschappij, wordt het openstaande bedrag bij recourse factoring op u verhaalt. Het kredietrisico ligt dus volledig bij u en u blijft verantwoordelijk voor het betalen van de factuur.

Non-recourse factoring

Wanneer u de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen van de openstaande facturen niet wilt dragen, is non-recourse factoring een optie. Als u deze vorm van factoring kiest en uw debiteur failliet gaat, is dat niet uw probleem maar dat van de factoringmaatschappij.

wat-kost-factoring

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.