fbpx

Crowdfunding MKB

Groei financieren met crowdfunding

Crowdfunding MKB

Groei financieren met crowdfunding

Crowdfunding MKB: financier uw groeistrategie

Vrijwel iedere ondernemer streeft naar groei, maar dat is niet altijd zo eenvoudig als u zou willen. Eén van de te nemen hobbels is dat u een substantieel geldbedrag nodig heeft om bijvoorbeeld een nieuw product in de markt te lanceren, uw bedrijf te laten groeien of een pand te kopen met meer risico. Dat is in voorkomende gevallen niet meteen voorhanden. Wellicht bent u dan direct geneigd om voor de financiering van uw plannen naar uw bank te stappen, maar er zijn aantrekkelijke alternatieven. Want heeft u er weleens aan gedacht om uw groeiplannen te financieren met crowdfunding?

Vrijwel iedere ondernemer streeft naar groei, maar dat is niet altijd zo eenvoudig als u zou willen. Eén van de te nemen hobbels is dat u een substantieel geldbedrag nodig heeft om bijvoorbeeld een nieuw product in de markt te lanceren, uw bedrijf te laten groeien of een pand te kopen met meer risico. Dat is in voorkomende gevallen niet meteen voorhanden. Wellicht bent u dan direct geneigd om voor de financiering van uw plannen naar uw bank te stappen, maar er zijn aantrekkelijke alternatieven. Want heeft u er weleens aan gedacht om uw groeiplannen te financieren met crowdfunding?

1. CROWDFUNDING: WAT IS HET?

Crowdfunding wordt in het Nederlands ook wel publieksfinanciering genoemd en is een financieringsvorm waarbij de financiering niet via de bank verloopt, maar waarbij ‘het publiek’ – bijvoorbeeld mensen met spaargeld, vermogende particulieren of bedrijven met overtollige liquide middelen – in uw bedrijf investeert. Crowdfunding kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een specifiek project of de lancering van een nieuw product te financieren, maar ook voor elke (andere) groeistrategie kan crowdfunding heel geschikt zijn.

Via een begeleidende partij legt u uw aanvraag voor aan meerdere  investeerders die elk voor een klein stukje bijdragen. Om de potentiële investeerders een goede afweging te laten maken, zal de begeleiden partij vooraf uw bedrijf beoordelen. Is uw plan haalbaar, wat zijn de risico’s voor de investeerders en hoe groot is de kans dat u in staat zult zijn de rente en aflossing te betalen.

De kracht van crowdfunding zit in het gegeven dat u online mensen kunt bereiken die niet in uw eigen netwerk zitten. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook voor de investeerders, want zij komen eenvoudig in contact met mooie bedrijven en investeringsmogelijkheden dankzij het internet.

2. VOOR WELKE INVESTERING IS CROWDFUNDING GESCHIKT

Crowdfunding vraagt van uw investeerders te geloven in uw bedrijf, plan en idee. Wanneer we kijken naar de voorbeelden die regelmatig op internet vermeld worden, dan zijn dit vaak nieuwe, aansprekende producten of diensten. De investeerder is dan mogelijk wel enthousiaster of uw product dan over het rendement dat hij maakt. Heeft u een vernieuwend product dat u op de markt wilt brengen en heeft u geld nodig? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheid van crowdfunding.

Naast financieringsvorm voor vernieuwende ideeën is deze vorm van financieren inmiddels zo door ontwikkeld dat ook meer standaard vragen terecht kunnen bij crowdfunding. Omdat er gefinancierd wordt zonder concrete zekerheid, zijn de bedragen lager en de looptijd korter dan bij voorbeeld een banklening.

Weten of crowdfunding past bij uw bedrijf?
Vul enkele gegevens in en krijg in 1 minuut een indicatie of crowdfunding past bij uw situatie.

3. CROWDFUNDING PLATFORMEN VERGELIJKEN

crowdfunding mkb

Er zijn veel verschillende MKB crowdfunding platformen. U heeft daardoor een ruime keuze en u kunt het platform kiezen dat het beste bij uw situatie past. Welk platform het meest geschikt is voor u hangt van verschillende factoren af. In welke branche is uw onderneming actief? Welke tegenprestatie wil de crowd ontvangen voor hun investering? En welk bedrag wilt u financieren?

Zelf het platform vinden dat voor u de meest gunstige voorwaarden heeft kan lastig zijn, omdat er veel platformen actief zijn, die verschillende voorwaarden hanteren. Financieringsgilde kijkt daarom met u mee naar het bestpassende crowdfunding platform. Wij hebben veel ervaring opgedaan met ondernemers die hun plannen hebben gefinancierd via crowdfunding en weten daarom welke voorwaarden platformen hanteren. Zo heeft u duidelijkheid over alle mogelijkheden.

4. VEELGESTELDE VRAGEN OVER CROWDFUNDING MKB

Wat zijn de voordelen van crowdfunding?

Crowdfunding is onder het publiek steeds populairder aan het worden. Vanwege de extreem lage marktrente levert crowdfunding voor investeerders veel meer op. Bovendien kunnen zij zelf bepalen in welke onderneming zij investeren.

Voor u als ondernemer heeft crowdfunding echter ook een groot aantal voordelen:

  1. Crowdfunding is makkelijk en snel. Door samen te werken met een ervaren aanbieder van crowdfunding hoeft u ‘het wiel’ niet uit te vinden, waardoor de kosten relatief laag zijn én u snel kunt starten. En vaak loopt het storm: het is geen uitzondering dat het gewenste financieringsbedrag binnen een uur is bereikt.
  2. U kunt uw netwerk benutten. Als u bij uw klanten en andere relaties een goed imago heeft, is de kans namelijk groot dat zij in uw onderneming willen investeren.
  3. Met crowdfunding kunt u nieuwe klanten werven. Immers: wie in uw onderneming investeert, is er zelf bij gebaat dat het goed gaat met uw bedrijf en zal daarom niet snel voor één van uw concurrenten kiezen.
  4. Investeerders worden ambassadeurs. Wie in uw onderneming heeft geïnvesteerd, zal u logischerwijs aanbevelen bij zijn relaties.
Wanneer is crowdfunding geen geschikte optie?

Er zijn op markt producten voor de verschillende financieringsbehoeften. Juist wanneer een aanbieder zijn product heel gericht afstemt op één bestedingsdoel, zijn vaak ook de voorwaarden zeer gunstig. Denk bijvoorbeeld aan operational lease van een bedrijfsauto. Vergelijk daarom goed vooraf de producten en de voorwaarden, zodat je de beste voorwaarden krijgt.

Daarnaast zullen investeerders vaak terughoudend zijn met het investeren in cashflow, aangezien dit een meer onduidelijk bestedingsdoel is. Heb je behoefte aan (tijdelijke) ruimte op je rekening courant? Overweeg dan eventueel factoring of andere vorm van financieren. Bekijk ook goed vooraf of je financieringsbehoefte wel komt door een tijdelijk verschil in inkomsten en uitgaven. Zo voorkom je dat je onbewust verlies financiert of een investering betaalt met een duurder krediet op je rekening.

Waar moet ik op letten bij crowdfunding?

Zorg dat u goed bent voorbereid op het starten van een MKB crowdfunding campagne. Investeerders hebben voldoende informatie nodig voordat zij zullen investeren in uw project. Investeerders willen weten waarom zij een bepaalde investering moeten doen en een krachtige pitch moet hen hiervan overtuigen. Wilt u weten wat andere aandachtspunten bij crowdfunding zijn? Lees hier meer over in ons blog. Ook op het KVK ondernemersplein vindt u meer informatie over een goede voorbereiding.

5. Wij regelen crowdfunding voor u in 3 stappen:

1. Haalbaarheidsonderzoek

Weten of crowdfunding mogelijk is, zonder uw plan direct voor te moeten leggen aan investeerders? Wij vertellen het u eenvoudig en snel.

2. Opstellen van Financieringsplan

Uw crowdfundingproject vereist vaak een uitgebreide onderbouwing. Wij stellen het financieringsplan vanzelfsprekend voor u op.

3. Benaderen van geldverstrekkers

Wij vergelijken diverse platformen voor u en kijken welke het meest geschikt is. Bij de gekozen geldverstrekkers vragen wij een offerte  voor u aan.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.

Voorbeelden van succesvol financieren met crowdfunding

Samen eten en drinken

Herfinanciering

Samen eten en drinken is een horecagelegenheid in Tiel.

Financiering betreft een herfinanciering van een bestaande lening.

Crowdfunding van € 100.000 volgeschreven in 1 uur.

Welkom Energie

Groei

Welkom Energie is een energieleverancier die zich richt op de particuliere markt.

Financiering betreft werkkapitaal in het jaar van sterke groei.

Crowdfunding van € 100.000 volgeschreven in 1 uur.

Zorgboerderij Danseuse

Aankoop pand

Danseuse B.V. is een zorgboerderij voor cliënten met een beperking.

Financiering van pand en groei met combinatie van bank en crowdfunding.

Crowdfunding van € 100.000 volgeschreven in 1 uur.

Wat komt er kijken bij een succesvolle financieringsaanvraag?

Wij bieden ondernemers met één adviseur toegang tot alle producten, de grootste kans van slagen en nemen al het werk uit handen. Wilt u meer weten over crowdfunding? Onze adviseurs vertellen u graag met welke zaken u rekening moet houden.