Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Internationale ambities? Dan zijn een internationale financiering en een exportkredietverzekering onmisbaar

Als je je horizon wil verbreden en je bedrijf internationaal wil uitbreiden, dan biedt dat veel kansen en uitdagingen. De juiste financiering kan daarbij een grote drempel zijn. In dit artikel vertellen we je meer over internationale financiering én een exportkredietverzekering en hoe deze twee onmisbaar zijn om je ambities over de grens waar te maken.

Voordat je besluit om je bedrijf uit te breiden naar het buitenland is het handig om meer te weten over internationale financiering. Dit houdt meer in dan alleen het verkrijgen van kapitaal om je bedrijf te financieren. Het gaat ook over regelgeving, omprijzen naar lokale valuta, risico’s en kansen in het land waar jij je op richt.

Internationale financiering

Financieringsmogelijkheden over de grens

Voor ondernemers die internationaal willen groeien, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. We noemen de drie belangrijkste financieringsvormen:

 1. Traditionele leningen
  Er zijn veel banken en financiële instellingen die leningen bieden specifiek gericht op internationale groei. Uit onderzoek van de Internationale Handelsorganisatie eerder dit jaar blijkt dat 60% van alle mkb-bedrijven die uitbreiden naar het buitenland gebruik maakt van een traditionele banklening. De voorwaarden en rentetarieven variëren tussen de 4% en 6% en zijn afhankelijk van het risico en de betreffende markt.
 2. Investeerders en durfkapitaal
  Heb je een bedrijf dat veelbelovend is, dan kun je overwegen om een investeerder aan te trekken die specifiek geïnteresseerd is in internationale expansie. Volgens recente cijfers van het Global Venture Capital Report werd er in 2022 wereldwijd meer dan $200 miljard geïnvesteerd in bedrijven die zich richten op internationale uitbreiding. In Europa steeg het aantal durfkapitaalinvesteringen met 15% ten opzichte van 2021.
 3. Handelskredieten
  Met een handelskrediet kun je goederen en diensten kopen van buitenlandse leveranciers en later betalen zodat je cashflowpositie verbetert. Een onderzoek uit 2022 van de Wereldbank toont aan dat 40% van de internationaal opererende bedrijven handelskredieten gebruikt om hun cashflow te optimaliseren. Een flexibele betalingstermijn wordt door deze ondernemers genoemd als reden hiervoor omdat het hen helpt grotere orders te kunnen doen om zo de nieuwe buitenlandse markt te verkennen.
Internationale financiering

De kracht van een exportkredietverzekering

Als je goederen of diensten naar het buitenland exporteert, loop je het risico dat je klant niet betaalt. Een exportkredietverzekering is dan onmisbaar, want deze verzekering dekt het risico van wanbetaling door buitenlandse klanten.

Met een exportkredietverzekering kun je met vertrouwen zaken doen met buitenlandse partijen. Je bent immers beschermd tegen onbetaalde facturen. Daarnaast biedt een exportkredietverzekering mogelijk toegang tot betere financieringsvoorwaarden omdat banken en financiële instellingen jouw bedrijf als minder risicovol inschatten.

Internationale financiering

Wat je verder nog moet weten over de exportkredietverzekering:

 • Groei van de markt
  In de afgelopen tien jaar is de markt voor exportkredietverzekeringen gestaag gegroeid. Dit komt vooral vanwege de toenemende internationale groei van bedrijven en de behoefte van ondernemers zichzelf te beschermen tegen internationale handelsrisico’s.
 • Impact van corona
  De coronapandemie heeft voor aanzienlijke onzekerheden gezorgd in de wereldhandel. Daarom hebben veel exportkredietverzekeraars hun voorwaarden aangescherpt of hebben ze bepaalde markten als te riskant beoordeeld.
 • Betrokkenheid van de overheid
  In veel landen hebben nationale exportkredietagentschappen een actievere rol gespeeld om de export te stimuleren en bedrijven te helpen in onzekere tijden. Dat deden ze vaak door de capaciteit van de verzekering te verhogen of door de voorwaarden tijdelijk te versoepelen.
 • Belangrijkste regio’s
  Historisch gezien zijn geavanceerde economieën zoals de EU, de VS en Japan grote spelers in de markt van exportkredietverzekeringen. Maar ook opkomende markten zoals in Azië spelen een steeds belangrijkere rol.

Wil je meer specifieke informatie over de markt waarin jij je gaat begeven? Raadpleeg dan rapporten van de Berne Union of nationale exportkredietagentschappen of vraag advies bij een onze adviseurs.