fbpx
Financieringsvorm

Eigenaar van een beleggingspand? De leegwaarderatio geeft je fiscaal voordeel

Ben je in het bezit van een beleggingspand? Of overweeg je misschien er een te kopen? Dan kan de leegwaarderatio je fiscaal voordeel bieden. In dit artikel vertellen we je meer over deze fiscale term.
Onderwerp
Je leest het binnen
Datum plaatsing

Fiscale voordeel van de leegwaarderatio bij een beleggingspand

Ben je in het bezit van een beleggingspand? Dan betaal je belasting over dat pand in box 3. De hoogte van de belasting die je moet betalen, wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ-waarde. Maar verhuur je het pand en valt de huurder onder de huurbescherming , dan mag je vanwege de leegwaarderatio een lagere WOZ-waarde invullen bij je belastingaangifte. En een lagere WOZ-waarde betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Hoe bereken ik mijn leegwaarderatio?

De leegwaarderatio voor jouw pand kun je zelf berekenen. Hoe je dat doet, leggen we je in 5 stappen uit.

Stap 1

Neem de WOZ-waarde van jouw pand. In dit rekenvoorbeeld hanteren we een WOZ-waarde van
€ 300.000.

Stap 2

Wat is de maandelijkse huurprijs die je hanteert? Let op: het gaat om de kale huurprijs dus zonder kosten voor gas, water, licht en service. Vermenigvuldig deze huurprijs met 12 zodat je de huurinkomsten voor één jaar weet. Heb je meerdere appartementen in hetzelfde pand die je verhuurt, dan moet je deze uiteraard ook meerekenen.

In dit rekenvoorbeeld gaan wij uit van een maandelijkse kale huurprijs van € 1.000. Dat betekent dat de jaarlijkse huurinkomsten 1.000 x 12 bedragen = € 12.000

Stap 3

Nu kun je de verhouding tussen de jaarlijkse huurprijs en de WOZ-waarde berekenen. Dat doe je door de jaarlijkse huurprijs te delen door de WOZ-waarde. In dit voorbeeld betekent dat:

€ 12.000 / € 300.000 x 100 = 4%

Stap 4

Kijk op de website van de Belastingdienst welke leegwaarderatio hoort bij jouw percentage en dan zie je dat dit in ons voorbeeld 67% is.

Stap 5

Vervolgens kun je nu berekenen welke WOZ-waarde jij mag berekenen voor je aangifte van de inkomstenbelasting. In dit voorbeeld is dat 67% van de WOZ-waarde die hier € 300.000 bedraagt.

67% x € 300.000 = € 201.000

Je mag dus € 201.000 opgeven in plaats van € 300.000. Een aanzienlijk verschil!

Tot slot

De leegwaarderatio kan je dus veel voordeel opleveren: een mooi rendement en een verlaging van je vermogensbelasting. Maar let er wel op dat dit alleen geldt als jouw beleggingspand op 1 januari van het belastingjaar is verhuurd. Is dat niet het geval? Dan moet je bij box 3 de volledige WOZ-waarde invullen. Daarnaast geldt de regel alleen als de huurder van je pand recht heeft op huurbescherming.

Wil je weten wat dit betekent voor jouw situatie?
Vraag dan vrijblijvend een  afspraak aan voor een persoonlijk advies.

Stel vrijblijvend je financieringsvraag

Ontvang binnen 1 werkdag advies van een adviseur bij jou in de buurt.

  • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.