Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Familiebedrijf overnemen: hoe regel ik de benodigde financiering?

Je krijgt de kans om een familiebedrijf over te nemen. Maar hoe regel je de benodigde financiering daarvoor? In dit blog vertellen we je er meer over.

Misschien hielp je als kind al mee in het bedrijf van je oom of buurman en raakte je zo al vroeg wegwijs in het familiebedrijf. En toen je leeftijdsgenoten aan hun eerste vakantiebaantje begonnen, was jij al lang gewend aan werken in opdracht van een baas die toevallig ook nog eens een goede bekende van je is. Want iedere zaterdag en iedere vakantie was jij daar op de werkvloer te vinden. Nu is de tijd rijp dat je het familiebedrijf kunt overnemen. Maar hoe regel je de benodigde financiering daarvoor? In dit blog dat we ook delen via 1zzp, vertelt onze adviseur Bastiaan Breugem je er meer over.

Tijd en geduld

In Nederland werken 4,3 miljoen mensen in een familiebedrijf. Alle familiebedrijven samen zorgen voor 43% van de werkgelegenheid, aldus cijfers van Familiebedrijven Nederland. Daarmee vormen familiebedrijven de basis van de Nederlandse economie. En die basis is krachtig, want familiebedrijven worden vaak gekenmerkt door bevlogen ondernemers en betrokken werknemers met een jarenlang dienstverband en enorme product- en marktkennis.

Als eigenaar van een familiebedrijf heb je dus goud in handen. De overname van een familiebedrijf vraagt daarom ook om een goede voorbereiding, grote zorgvuldigheid, tijd en geduld.  

Externe financiering

Als je de groei en continuïteit van het bedrijf wil waarborgen, kijk je vaak eerst naar eigen middelen. Maar onderzoek ook tijdig de mogelijkheden van een externe financiering om zo de overname sneller mogelijk te maken. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden:

  • Bancaire lening. Je leent het benodigde bedrag van de bank en betaalt daarvoor maandelijks rente en aflossing. Hier lees je meer over zakelijke lening.
  • Zakelijke hypotheek
  • Zakelijke lease
  • Zakelijk krediet
  • Factoring. Dit is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een factoringmaatschappij. Je krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct jouw geld en hoeft dus niet te wachten totdat je facturen zijn betaald.
  • Crowdfunding

Vooraf duidelijkheid

Lukt het je niet om de benodigde financiering te regelen? Dan zijn er andere opties. Je kunt bijvoorbeeld met de verkoper afspreken dat je de koopsom in termijnen betaalt. Of dat een deel van de koopsom afhankelijk is van de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf.

Welke afspraken je ook maakt, leg alles duidelijk vast. Daarmee voorkom je achteraf discussies en onduidelijkheid.