Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn de 10 meest effectieve manieren om je werkkapitaal te vergroten

Als ondernemer wil je een financieel gezond bedrijf. Werkkapitaal is daarbij een belangrijke indicator. Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om aan je financiële verplichtingen op korte termijn te voldoen.

Je werkkapitaal zegt dus iets over de financiële gezondheid en de liquiditeit van je bedrijf. Want heb je te weinig werkkapitaal, dan kun je je facturen niet meer betalen of onverwachte tegenslagen opvangen. In dit artikel geven we je de 10 meest effectieve manieren om je werkkapitaal te vergroten.

1. Bereken je werkkapitaal

Als je regelmatig je werkkapitaal berekent, helpt je dat om de financiële gezondheid van je bedrijf te monitoren. Met hulp van onze berekeningstool heb je direct een duidelijk beeld van jouw persoonlijke situatie.

2. Regel een werkkapitaalfinanciering

Er zijn diverse mogelijkheden om een financiering aan te vragen om je werkkapitaal te vergroten. Hiervoor zijn meerdere financieringsvormen mogelijk zoals crowdfunding, factoring of een zakelijk krediet. Met een werkkapitaalfinanciering kom je een stap verder met je bedrijf.

3. Verbeter je debiteurenbeheer

Een goed beheer van je debiteuren is van groot belang om je bedrijf financieel gezond te houden. Stimuleer je klanten om sneller te betalen door ze daarvoor te belonen met bijvoorbeeld een vroegbetalingskorting. Zorg dat je betalingsvoorwaarden helder zijn en leef ze na.

4. Optimaliseer je voorraadbeheer

Als je efficiënt inkoopt, heb je nooit te veel kapitaal vastliggen in je voorraad. Een efficiënt voorraadbeheer helpt daarbij. Maak een analyse van je verkoop en pas je voorraadniveau daarop aan.

5. Maak gebruik van een leverancierskrediet

Ga in gesprek met je leveranciers en onderhandel over een langere betalingstermijn. Daarmee kun je je cashflowpositie verbeteren.

6. Controleer je uitgaven

Ga al je zakelijke uitgaven na en zoek naar mogelijkheden om te besparen. Geef je geld uit aan iets wat je niet echt nodig heb? Stop er dan mee of probeer dit te verminderen. Kun je een betere inkoopprijs afspreken met je leveranciers? Er zijn vast meer mogelijkheden waarmee je jouw uitgaven kunt verminderen.

7. Versnel de Cash Conversion Cycle

De Cash Conversion Cycle is een meeteenheid die aangeeft hoeveel tijd een bedrijf nodig heeft om aangekochte of geproduceerde goederen te verkopen en zo om te zetten in liquide middelen. Een optimale Cash Conversion Cycle zorgt voor meer geld en lagere kosten. Als je je productieproces optimaliseert, je producten sneller aan klanten levert of hen sneller een factuur stuurt, helpt dat om je Cash Conversion Cycle te verbeteren. Kijk wat er binnen jouw bedrijf mogelijk is om hier voordeel uit te halen.

8. Kies je betalingsstrategie

Met een slimme betalingsstrategie kun je je betalingen aan leveranciers en andere schuldeisers beter beheren. Kijk bijvoorbeeld of je sommige betalingen op de uiterste betalingstermijn kunt betalen zodat je langer over je geld kunt beschikken.

9. Zorg voor een optimale balans

Een optimale balans tussen je kortlopende activa en je passiva is cruciaal voor een gezond bedrijf. Zo houd je een positieve werkkapitaalmutatie en wordt de liquiditeitspositie van je bedrijf verbetert.

10. Investeer in automatisering

Als je investeert in geautomatiseerde systemen en technologieën kun je je bedrijfsprocessen nog efficiënter inrichten en zo kosten besparen. Automatisering kan je helpen bij het sneller verwerken van orders, het verbeteren van het voorraadbeheer en het stroomlijnen van de facturatieprocessen.

Maak vandaag alvast een start met deze 10 manieren en verbeter daarmee de financiële gezondheid van jouw bedrijf.

Meer weten? We helpen je graag verder. Maar een afspraak bij een adviseur bij jou in de buurt en we gaan voor je aan de slag.