Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 Tips om de kredietwaardigheid van je bedrijf te verbeteren

Als je een financiering aanvraagt bij de bank, wordt je aanvraag vaak beoordeeld aan de hand van een ratio. Daarbij telt ook de kredietwaardigheid van je bedrijf mee. Is die niet zo goed, dan is een bank eerder geneigd je financieringsaanvraag af te wijzen. Daarom is een goede kredietwaardigheid van belang en is het handig om te weten hoe je dat verbetert. Wij geven je 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid betekent de mate waarin jouw bedrijf in staat is om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Daarbij gaat het om leningen, betalingen aan leveranciers en andere financiële afspraken. Samengevat zegt de kredietwaardigheid iets over het risico voor een geldverstrekker om jouw bedrijf een financiering te verstrekken; heb je een goede kredietwaardigheid, dan ben je in staat om je te houden aan je verplichting om rente en aflossing aan de geldverstrekker terug te betalen. Is je kredietwaardigheid minder goed, dan loopt de geldverstrekker dus een risico dat hij de rente en aflossing niet ontvangt.

Waarom is kredietwaardigheid belangrijk?

Een goede kredietwaardigheid is belangrijk omdat het je voordeel biedt. Het belangrijkste voordeel is dat een goede kredietwaardigheid je kans vergroot op het verkrijgen van een financiering of krediet tegen gunstige voorwaarden. Een geldverstrekker is namelijk sneller geneigd een financiering te verstrekken aan een bedrijf waarbij de kans op wanbetaling laag is.

Hoe verbeter ik mijn kredietwaardigheid?

Het is dus van belang om te zorgen voor een goede kredietwaardigheid. En niet alleen voor de korte termijn, maar zeker ook op lange termijn. Een consequent goede kredietwaardigheid zorgt ervoor dat jij voor bedrijven en financiers interessant blijft om zaken mee te doen. We geven je daarom 5 tips die je op weg helpen naar een sterkere financiële positie en dus een goede kredietwaardigheid:

  1. Zorg voor een nauwkeurige financiële administratie
    Een goede kredietwaardigheid begint bij een nauwkeurige en actuele financiële administratie. Houd je inkomsten en uitgaven goed bij en zorg dat je boekhouding op orde is. Enerzijds geeft dit jou een duidelijk inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf, anderzijds laat je hiermee een positieve indruk achter bij geldverstrekkers en leveranciers.
  2. Houd je aan betalingstermijnen
    Het op tijd betalen van je rekeningen en voldoen aan je financiële verplichtingen naar leveranciers en geldverstrekkers is van groot belang. Zo voorkom je immers een aantekening bij het Bureau Krediet Registratie wat een negatieve invloed heeft op je kredietwaardigheid. Zet daarom een herinnering in je agenda om je te houden aan afgesproken betalingstermijnen.
  3. Bouw een positieve kredietgeschiedenis op
    Een gezonde kredietgeschiedenis maakt je bedrijf sterk. Maak daarom verstandig gebruik van kredietfaciliteiten en zorg ervoor dat jij tijdig je rente en aflossing terugbetaalt. Daarmee toon je je betrouwbaarheid aan als het gaat om schulden aflossen en dat is van positieve invloed op je kredietwaardigheid.
  4. Verbeter je liquiditeitspositie
    Focus je op het beheer van je debiteuren en crediteuren. Dat betekent niet alleen dat je zelf zorgt dat je op tijd je rekeningen betaalt, maar ook dat je op tijd jouw facturen aan klanten verstuurt. Tegelijkertijd is het slim om met leveranciers te onderhandelen over je betalingsvoorwaarden zodat je meer ruimte krijgt om te betalen. Zo houd je een gezonde cashflow en blijft je bedrijf financieel stabiel. Zorg er daarnaast voor dat je altijd voldoende geld in kas hebt om onverwachte kosten op te vangen en om aan je verplichtingen te voldoen.
  5. Beheers je risico’s
    Verspreid je risico’s door niet afhankelijk te zijn van slechts één klant of leverancier. Een gevarieerd klantenbestand en meerder inkomstenbronnen verminderen het risico op financiële tegenvallers. Daarmee toon je aan dat je proactief bent in het beheren van je risico’s.

Met deze tips help je je bedrijf verder op weg naar een betere kredietwaardigheid. Maar dit heeft wel tijd nodig en vraagt jouw continue aandacht. Als je kredietwaardigheid eenmaal is verbeterd, helpt je dat niet alleen bij het verkrijgen van het een financiering, maar bouw je ook vertrouwen op bij je zakenpartners en klanten.

Wil je meer informatie of advies over dit onderwerp? Dan vertellen onze adviseurs je uiteraard graag meer in een persoonlijk gesprek. Samen werken we aan het versterken van jouw financiële positie.