fbpx
Financieringsvorm

4 kenmerken om crowdfunding platforms te vergelijken

Ga je crowdfunding platforms vergelijken, dan vind je in Nederland alleen al veel aanbieders. En de onderlinge verschillen zijn groot. Verschillende financieringsvormen, voorwaarden en kosten. Maar ook verschillende doelgroepen. In dit blog 4 kenmerken om crowdfunding platforms te vergelijken.
Onderwerp
Je leest het binnen
Datum plaatsing

Crowdfunding platforms vergelijken

Crowdfunding gaat over meer dan geld: je moet investeerders vinden die geloven in jouw doel. Daarom richten veel crowdfunding websites zich op een specifieke markt en doelgroep. Voor jou is het belangrijk om het platform te vinden dat het beste aansluit bij jouw bedrijf en ambities. En natuurlijk met de beste voorwaarden.

Kenmerken waarop je zeker wilt vergelijken

Wat zijn mijn kosten voor een crowdfund financiering?

De belangrijkste kosten zijn natuurlijk de rente want die betaal je de gehele looptijd. Voor het regelen van de lening vraagt het crowdfundplatform vaste kosten voor de beoordeling en het opstarten van de campagne. Daarnaast vragen zij in veel gevallen een succesvergoeding zodra de campagne succesvol is afgesloten.

Hoe snel beschik ik over mijn financiering?

Als eerste wordt jouw aanvraag beoordeeld door het platform. Inclusief vragen aan jou kost dit gemiddeld vaak een week doorlooptijd. Daarna wordt in enkele dagen de pitch gemaakt waar jouw bedrijf wordt gepresenteerd aan investeerders. Vervolgens hebben investeerders een paar dagen om in te tekenen.

Welke zaken doet het platform voor mij?

Het allerbelangrijkste is het werven van investeerders. De meeste aanbieders hebben hiervoor een bestand van potentiële aanbieders waardoor je snel beschikt over voldoende funding. Neem dit dus zeker mee in je vergelijking.

Waar haalt het platform zijn funding vandaan?

Jouw aanvraag wordt gepubliceerd bij investeerders die ingeschreven staan bij het gekozen platform. Ook kun je zelf bekenden en klanten benaderen om mee te investeren via het platform. Investeerders kiezen zelf voor welk bedrag ze willen investeren. Alle investeringen opgeteld zorgen voor het totaal gevraagde bedrag.

Extra punten om crowdfunding platforms op te vergelijken

  • Het rentepercentage
  • De voorwaarden rondom aflossing tijdens en na de looptijd
  • De mogelijkheden voor extra aflossing
  • Hoe crowdfunding platforms hun funding regelen
  • De mogelijkheid om je nieuwe financiering te combineren met je bestaande financiering(en).
  • De beste combinatie van financieringen waardoor je nog beter uit bent dan wanneer je voor een alternatieve oplossing kiest.

Goed om te weten

Door crowdfundpartijen wordt momenteel hard gewerkt aan de invoering van nieuwe europese richtlijnen voor crowdfunding. Een belangrijke stap in verdere ontwikkeling van deze financieringsvorm. 

De voordelen hiervan ga je als ondernemer als het goed is de komende jaren ervaren.

Vrijblijvend advies

Wil je weten welk crowfunding platform het beste past bij jouw bedrijf?
Vraag dan vrijblijvend een afspraak aan voor een persoonlijk advies.