Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Groeiend aantal leasecontracten voor bedrijfsmiddelen

Steeds meer ondernemers kiezen voor leasen als ze bedrijfsmiddelen nodig hebben. Belangorganisatie Leasing Nederland laat zien dat in het tweede kwartaal van dit jaar de lease van bedrijfsmiddelen met 7% groeide ten opzichte van vorig jaar. In dit artikel vertellen we je meer over de recente cijfers en de voordelen van deze populaire financieringsvorm.

Wat is leasen?

Leasen is een vorm van een zakelijke financiering. Je financiert daarbij een bedrijfsmiddel, zoals een auto, bedrijfswagen, machine, computer, software of zonnepanelen van een leasemaatschappij en betaalt in ruil daarvoor periodiek huur. Er zijn twee vormen van lease: operational lease en financial lease.

Bij financial lease hoef je zelf geen geld of zekerheden in te leggen en heb je de intentie het bedrijfsmiddel aan het einde van de leasetermijn over te nemen. Het bedrijfsmiddel staat op jouw balans.

Bij operational lease je van de leasemaatschappij een bedrijfsmiddel en betaalt in ruil daarvoor elke maand een vast bedrag gedurende een vooraf afgesproken periode. In dat bedrag zijn de kosten voor onderhoud, reparatie en verzekering inbegrepen dus daar hoef jij je als huurder geen zorgen over te maken.

€ 1,8 Miljard

Als je een bedrijfsmiddel nodig hebt, maar deze op dit moment niet kunt betalen, is lease dus een goede optie. Je hoeft het bedrag immers niet in één keer te betalen maar via maandelijkse termijnen die zijn vastgelegd in een leaseovereenkomst. Ook als je jouw bedrijf wil verduurzamen, is lease een aantrekkelijke optie want ook je wagenpark, zonnepanelen en warmtepompen kun je leasen. En aan het einde van de leaseperiode kun je eenvoudig je bedrijfsmiddel vervangen door een nieuwer exemplaar.

Lease wordt steeds populairder. Uit cijfers van belangenorganisatie Leasing Nederland blijkt dat er in het tweede kwartaal van 2023 aan € 1,8 miljard aan nieuwe leasecontracten is afgesloten. In de eerste zes maanden van dit jaar komt dat neer op een totaal van € 3,7 miljard aan leasecontracten. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Hogere materiaalkosten waardoor de aanschafprijzen van bedrijfsmiddelen zijn gestegen, zorgen ervoor dat leasen steeds aantrekkelijker wordt. Daarom zijn de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar ook gunstig.

Voordelen van lease

Het is niet vreemd dat leasen wint aan populariteit. Als je je bedrijfsmiddelen least en dus maandelijks een relatief klein bedrag aan rente en aflossing betaalt, houd je immers meer liquide middelen in je bedrijf voor andere zakelijke behoeften. Als het wat minder goed gaat met je bedrijf of als je onderneming juist volop groeit, is lease de ideale oplossing om je bedrijfsmiddelen up to date te houden of een verduurzamingsslag te maken.

Veel leasemaatschappijen hanteren een lage rente waardoor je per saldo niet duurder uit bent dan wanneer je het bedrijfsmiddel zelf zou aanschaffen. Denk bij je keuze tussen zelf kopen of leasen ook aan de voordelen die lease je biedt, zoals flexibiliteit, gemak en de snelheid waarmee je je bedrijfsmiddel krijgt geleverd. Net als bij reguliere financieringen adviseren we je ook bij leasecontracten goed te kijken naar de voorwaarden zoals service en onderhoud en eventuele boetes wanneer je je contract eerder wil beëindigen. Vergelijken loont altijd, dus vraag meerdere leasecontracten op en kijk wat het beste past bij jouw situatie.

Meer weten over leasen? Maak een afspraak met een van onze adviseurs. We helpen je graag verder.

Bron cijfers: Financieel dagblad