Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Prognosefinancieren: een oplossing voor MKB-er die vooruit wil

Nu er zicht is op een economie die weer opengaat maken ondernemers heropeningsplannen. Hoe financier je investeringen na een moeilijk jaar? Traditionele financiers zijn voorzichtig in het verstrekken van kapitaal in crisistijd. Wij slaan de handen ineen met twee partijen met veel ervaring in MKB-financiering: Oneplanetcrowd en Geldvoorelkaar.nl. Samen introduceren we Prognosefinancieren, waarmee we de ondernemer die vooruitkijkt op weg helpen naar herstel met een persoonlijke aanpak.

Investeringsplannen zijn in de ijskast gegaan door een ingewikkeld jaar. Nu er zicht komt op een economie die weer opengaat, willen ondernemers hun uitgestelde investeringsplannen gaan uitvoeren. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat 45% van de ondernemers op korte termijn wil gaan investeren, wat een groeiend optimisme onder ondernemers laat zien. Stichting MKB Financiering raadt ondernemers ook aan heropeningsplannen te maken en scenario’s voor liquiditeitsverloop en financieringsbehoefte te maken. De financiering voor deze groeiplannen is belangrijk om de motor van de economie weer te laten draaien.

"Financiering is vooruitkijken. Dit goede initiatief helpt de ondernemer passende financiering te vinden om te investeren in toekomstige groei."

Vooruitkijken is belangrijk bij financiering na een moeilijk jaar

Bij het aanvragen van een financiering kijken traditionele geldverstrekkers, zoals banken, voornamelijk naar de resultaten in de afgelopen periode. Wanneer de afgelopen periode echter door corona afwijkt van de normale resultaten is er een grotere kans op afwijzing. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat het MKB steeds vaker kiest voor andere vormen van financiering, buiten de bank. Inmiddels kiest 22% van de mkb-ondernemingen al voor non-bancaire financiering.

Weg naar alternatieve financiers en goede kredietregelingen nog vrij onbekend

Ondernemers kennen de weg naar de non-bancaire, alternatieve financiers niet altijd en hebben hierbij vaak advies nodig. Slechts een derde van de door de bank afgewezen bedrijven is verder gaan zoeken naar andere financiering en is daarin geslaagd. Daarnaast heeft de overheid verschillende financiële regelingen in het leven geroepen voor ondernemers, zoals een borgstellingskrediet (BMKB-C), waarbij de overheid garant staat voor driekwart van het financieringsbedrag. Hier wordt echter nog maar weinig gebruik van gemaakt blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken. Slechts 14 procent van de MKB-bank­kredieten met overheidsgarantie is verstrekt. Deze regeling wordt ook aangeboden door alternatieve financiers en is ook goed te combineren met crowdfunding, waardoor de financiering extra kracht wordt bijgezet door betrokken ambassadeurs.

"Veel ondernemers die vooruitkijken en weer willen investeren om te groeien kunnen, na het moeilijke jaar, waarschijnlijk minder makkelijk bij de bank terecht. Oneplanetcrowd helpt deze ondernemers graag aan de juiste financiering, met persoonlijke begeleiding en door snel te schakelen. Zo willen we ons steentje bijdragen aan een duurzame herstart van de economie."

Prognosefinancieren: financieringsoplossing voor ondernemers die weer willen groeien

We slaan de handen ineen met Oneplanetcrowd en Geldvoorelkaar.nl om de ondernemer zich uit de crisis te laten financieren en introduceren Prognosefinancieren. Deze aanpak legt de nadruk op de prognose voor het komend jaar bij het beoordelen van de financieringsvraag. Op basis van de situatie van de onderneming en de verwachte scenario’s voor de komende maanden wordt de liquiditeit voorspeld met bijbehorende financieringsbehoefte. Met een op maat gemaakt advies, persoonlijke begeleiding en financieringskracht worden ondernemers in staat gesteld hun investeringen te realiseren en weer te gaan groeien en krijgen investeerders een goed beeld van de risico’s en kansen. Er is bij Geldvoorelkaar.nl en Oneplanetcrowd zo’n 15 miljoen euro beschikbaar voor BMKB-C leningen en dit kan worden aangevuld met crowdfunding.

“Juist nu is de prognose van het komend jaar van cruciaal belang om geldverstrekkers te overtuigen voor het verstrekken van een financiering. We werken nauw samen met Geldvoorelkaar en Oneplanetcrowd, want hierdoor kunnen ondernemers snel beschikken over financiering met of zonder overheidsgaranties.”

“Alternatieve financieringsvormen, zoals Prognosefinancieren, kunnen mooie kansen bieden voor het MKB. Zeker nu kan het voor ondernemers de steun in de rug zijn die ze nodig hebben, om weer uit de crisis te komen. Daarom blijf ik me in de Tweede Kamer inzetten voor het stimuleren van alternatieve financieringsvormen.”

Persoonlijk advies en webinar Prognosefinancieren

Indien je wilt weten of Prognosefinancieren bij jou past kun je een prognose quickscan doen via de website. Hier kun je je ook aanmelden voor het webinar “Groeien na de pandemie” op 20 april.