Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wetsvoorstel verhoging liberalisatiegrens vanaf 2024: Vuistregel punten

Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stelt een wetswijziging voor in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. De wijziging maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel om de middenhuur te reguleren en houdt in dat de liberalisatiegrens vanaf 2024 wordt verhoogt. Ben je verhuurder van woningen en appartementen? Dan kan dit grote gevolgen hebben, maar deze wijziging biedt ook kansen.

Als je nu een woning verhuurt die volgens het woningwaarderingsstelsel minimaal 142 punten waard is, valt deze huurwoning in de vrije sector. In het nieuwe wetsvoorstel wordt de liberalisatiegrens verhoogd. Dat betekent dat jouw woning minimaal 187 punten nodig heeft om tot de vrije sector te behoren.  

Verhoging liberalisatiegrens

Richtlijn

Om te weten hoeveel punten aan jouw woning of appartement worden toegekend, is een uitgebreide analyse nodig. Daarbij wordt gekeken naar verschillende factoren zoals de grootte van het woonoppervlak, het energielabel en de WOZ-waarde. Volgens Stellax kun je als richtlijn nemen dat je na de wetswijziging 86 tot 88 vierkante meter woonoppervlak nodig hebt om 187 punten te behalen. In de huidige situatie bereik je dat aantal met 60 tot 62 vierkante meter.

Investeren loont

Hoewel de wetswijziging nog niet definitief is en de ingangsdatum nog even op zich laat wachten, is het slim nu al te anticiperen op dit voorstel. Want wist je dat investeren in je vastgoed om het energielabel te verhogen ertoe kan leiden dat jouw woning of appartement boven de 187 punten blijft? Je leest er meer over in ons onlangs verschenen artikel Wetsvoorstel regulering middenhuur maakt investeren in energiebesparende maatregelen nog aantrekkelijker.

Verhoging liberalisatiegrens

Meer weten over hoe je jouw investering kunt financieren? Neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag verder en zoeken de beste oplossing voor jouw situatie.

 

verhoging liberalisatiegrens

Bron:Stellax