fbpx

Zakelijk krediet of een zakelijke lening?

Laatste update: 22 mei 2020

Binnen 2 minuten weet je welke financieringsvorm bij jou past

Veel ondernemers lenen geld om hun bedrijfsplannen te realiseren. Dat kan bijvoorbeeld met een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? Want soms is een krediet de oplossing en in andere gevallen bent u beter af met een lening. In dit blog zetten we de verschillen voor je op een rij zodat je goed voorbereid de juiste keuze kunt maken. 

Wat is een zakelijk krediet?
Een zakelijk krediet is een zakelijke rekening met een vooraf afgesproken krediet. Je kunt tot aan deze limiet geld opnemen van de rekening wanneer je dat nodig hebt. Een zakelijk krediet geeft enorm veel flexibiliteit; je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je opneemt. En niet onbelangrijk: je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je een gedeelte af en als je weer geld nodig hebt, neem je dat weer op. Zo groeit een zakelijk krediet mee met je bedrijf. Want heb je het krediet niet meer nodig? Dan kun je het op ieder moment opzeggen. 

Wat is een zakelijke lening?
Wanneer je een zakelijke lening afsluit, ontvang je het leenbedrag  in één keer op je rekening. Iedere maand betaal je een vooraf afgesproken bedrag terug aan rente en aflossing. Wanneer je geld hebt afgelost, kun je dat niet opnieuw opnemen. In feite doe je eenmalig voor een lange termijn een beroep op deze lening waarna je de financiering in delen weer terugbetaalt.  

Wat is het bestedingsdoel?
Een zakelijk krediet is bedoeld om tijdelijk geldtekort op te vangen. Bijvoorbeeld als je rekeningen van leveranciers moet betalen, onderhoud moet uitvoeren aan je machines, als je klanten niet tijdig betalen of als je je voorraad wilt aanvullen. 

Voor grotere uitgaves is een zakelijke lening beter geschikt. Dat is een goede financieringsoplossing voor langlopende investeringen zoals de aanschaf van een nieuwe machine, bedrijfsauto of de verbouwing van je bedrijfspand.  

Bij de keuze voor een zakelijk krediet of een zakelijke lening is het dus van belang dat je een oplossing kiest die past bij het bestedingsdoel. Een zakelijke lening is altijd gekoppeld aan een specifiek investeringsdoel terwijl je bij een zakelijk krediet zelf bepaalt waarvoor en wanneer je het geld gebruikt. 

Wat zijn de kosten?
Voor zowel een zakelijke lening als een zakelijk krediet betaal je rente en aflossing. Rente is in feite de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van het geld. De hoogte van de rente die je betaalt, is de basisrente met daarbij een eventuele risico-opslag. Jouw geldverstrekker deelt je bedrijf namelijk in op basis van een bepaalde risicoklasse waaraan een rentetarief is gekoppeld. 

Bij een zakelijk krediet betaal je naast rente en aflossing ook nog servicekosten van de geldlimiet. Bij een zakelijke lening betaal je bij het afsluiten van de lening ook nog afsluitkosten.  

Bij een zakelijk krediet beoordeelt de kredietverstrekker je krediet ieder jaar opnieuw. Staat je bedrijf er financieel beter bij? Dan betekent dat vaak dat je minder rente betaalt. Staat je bedrijf er echter minder goed voor? Dan kan het zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor een krediet en het openstaande bedrag moet aflossen. 

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.