fbpx

5 misverstanden over zakelijk financieren

In de afgelopen jaren is de wijze van zakelijk financieren fors gewijzigd. In deze blog vragen wij onze adviseur Andreas Neumann naar zijn ervaringen met veel voorkomende misverstanden over zakelijk financieren door het MKB. Andreas is actief als zelfstandig adviseur van Financieringsgilde in Veldhoven voor de regio Eindhoven.

Wat valt je op in jouw gesprekken met klanten?

Ik heb inmiddels het genoegen gehad om verschillende mooie klanten te kunnen helpen bij het aantrekken van diverse soorten financiering. Gaaf!! Het blijft mooi om van dichtbij betrokken te zijn bij plannen en een bijdrage te mogen leveren aan de realisatie daarvan.

Maar het is ook heel spannend. Gaat een investering wel door? Wordt de vergunning wel verstrekt? Halen we de deadline van het financieringsvoorbehoud? Past de aanvraag binnen het beleid en alle regels? Behalve mijn eigen kennis en kunde zijn er ook heel veel externe factoren die een rol spelen. Het inschatten daarvan en waar mogelijk daarop anticiperen voelt toch ook wel een beetje als een trapeze act zonder vangnet!

En er blijken een aantal hardnekkige misverstanden te bestaan, die ik graag toelicht.

Veel banken zeggen ‘onze klanten willen de financiering zelf doen’

Die klanten zullen er best zijn, maar ze houden zich voor mij blijkbaar goed verborgen. De klanten die ik tegenkom, besteden hun tijd liever aan de eigen onderneming. Het aantrekken van een financiering zien ze meestal niet als een kerntaak voor zichzelf, maar als vakgebied voor een specialist. Iemand die meer met dat bijltje heeft gehakt. Die de financiering regelt terwijl zij doorwerken in en aan hun bedrijf. Bekijk ook onze laatste video hierover

‘Mijn accountant is een financieringsspecialist’

Soms zal dat best wel kloppen, maar net zo vaak ook niet. Een financieringsspecialist is geen accountant, maar een accountant is ook zeker geen financieringsspecialist. Het zijn 2 specialisten, die overigens prima kunnen samenwerken om voor hun gezamenlijke klant de beste oplossing te creëren! Daar waar de accountant heel goed is in het opstellen van cijfermatige overzichten en de interpretatie daarvan, kent de financieringsspecialist de passende financieringsoplossingen. Bovendien heeft de financieringsspecialist een groot netwerk opgebouwd in het alsmaar uitdijende speelveld van aanbieders van financiering. Een uitleg over het financieren via een adviseur leggen we uit in een eerder artikel

‘Mijn bedrijf realiseert geweldige resultaten, dus ik krijg een geweldige aanbieding van mijn bank’

Het is een geruststellende gedachte dat het aantrekken van de financiering nagenoeg een zekerheid zal zijn. Wel blijkt het opvragen van offertes bij meerdere aanbieders veel verschil in tarief uit te kunnen maken! Vaste één-tweetjes tussen de accountant en diens “vaste bank-contact” kosten niet zelden geld, omdat helaas vaak niet de beste aanbieding voor de klant wordt opgehaald. Concurrentie loont!

‘Mijn bank kent mij en mijn bedrijf’

Als je geluk hebt dan geldt dat nog steeds. Maar het MKB onder een bepaalde omzetgrens wordt bediend door “een team van adviseurs” en boven die omzetgrens is het begrip  “vaste” accountmanager heel betrekkelijk door de voortdurende portefeuille mutaties. Hoe fijn is het dan om wel een vast- maar onafhankelijk aanspreekpunt te hebben met een groot netwerk aan geldverstrekkers? Niet elke keer opnieuw uitleggen wat jouw bedrijf ook alweer precies doet, maar meteen de diepte in over de geplande investering!

‘Pas op, geld lenen kost geld!’

Dat is helaas niet te veranderen. Al lijkt het erop dat die bekende slogan binnenkort ook gaat gelden voor sparen! Maar wist u dat wij als adviseurs van Financieringsgilde door onze omvang bij veel geldverstrekkers inmiddels korting ontvangen, die we aan de klant doorgeven? Door ons in te schakelen kost geld lenen dan net iets minder!

Het is dus zeker interessant om bij de volgende investering of renteverlenging eens kennis te maken en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

5 misverstanden-over-zakelijk-financieren
Zakelijk Financieren

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.