fbpx

In de afgelopen jaren zien we een sterke toename van alternatieve financiering. Banken zijn als vanouds nog altijd de grootste financiers van bedrijven in Nederland. Ongeveer 70 procent van alle bedrijfskredieten en leningen komt van banken. In totaal staat er vanuit banken zo’n 143 miljard euro uit aan mkb-kredieten. Naast banken en bancaire financiering komen er steeds meer aanbieders en vormen van alternatieve financiering op de markt. Hoewel veel nieuwe initiatieven nog in de kinderschoenen staan vergeleken bij banken, zijn er al een aantal mooie alternatieven of aanvullingen ontstaan. Wie had er vijf jaar geleden gehoord van crowdfunding? Of kredietunies? Nu berichten media er bijna dagelijks over. Vooral crowdfunding is een heel mediagenieke vorm van bedrijfsfinanciering.

Waarom gebruik maken van alternatieve financiering?

De belangrijkste reden is eenvoudig. Als ondernemer ben je gewoon op zoek naar geld. Het maakt je niet echt uit waar het vandaan komt, al moet je de financier wel kunnen vertrouwen. Je wilt ook redelijke voorwaarden en het mag je niet teveel tijd kosten. Het kan best zijn dat een standaard bedrijfsfinanciering al uitkomst biedt. Dit is dan ook de eenvoudigste oplossing, maar heb je daarmee ook de beste deal?

Daar komt bij dat een financier steeds vaker slechts een deel van de totale investering wil financieren. Welke financier kies je dan? En weet je welke partijen er allemaal op de financieringsmarkt zijn? De specialisten van Financieringsgilde helpen je graag bij deze zoektocht. Zij kennen de verschillende vormen van alternatieve financiering en weten wat de beste spelers in de markt zijn.

Hoe kies je tussen de vormen van alternatieve financiering?

De eerste stap is bepalen waarvoor je precies financiering nodig hebt. Heb je meerdere doelen waar de komende jaren extern geld voor nodig is? Dan is het heel goed mogelijk dat je beter verschillende vormen van financiering kunt combineren om in je totale bedrijfsfinanciering te regelen. Bij ieder onderdeel is het goed de meest passende financiering te kiezen. Dat kan je veel geld besparen en belangrijker: het vergroot je kans op financiering. Financiers stellen namelijk ook steeds vaker voor om te gaan stapelen.

Als je weet welke vormen van alternatieve financiering je wilt gaan gebruiken is het zaak een goed plan te maken en je financiers te overtuigen van je plan. Hoe ga je te werk? Een paar tips.

1. Maak een financieringsplan

Maak een globaal financieringsplan. In het plan beantwoord je eerst de volgende vragen:

  • Waar heb ik financiering voor nodig?
  • Hoeveel financiering heb ik nodig?
  • Wanneer (en voor welke periode) heb ik het nodig?

2. Kies de passende vorm van (alternatieve) financiering

Om te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van financieringsvormen je moet kiezen is het dus eerst zaak te bepalen wat het doel is van de financiering. Maak het doel van je financiering zo concreet mogelijk. Wat wil je precies? Welke type financiering is dat? Gaat het om extra werkkapitaal, specifieke bedrijfsmiddelen, vastgoed, uitbreiding, verbouwing, risicofinanciering, voorraad-financiering, financiering van uitstaande facturen? Bepaal per doel hoeveel je precies nodig hebt en wanneer. Bedenk vervolgens welke financieringsvormen volgens jou geschikt kunnen zijn.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste vorm van bedrijfsfinanciering?

Graag helpen wij u bij het maken van de juiste keuzes. In enkele vragen bepaalt u wat uw wensen zijn en welke vorm van financiering het beste past bij uw situatie. Kijk rechts op deze pagina voor ons direct advies over financieringsvormen voor uw situatie.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.