fbpx

Renteontwikkeling belangrijk?

In de media is de laatste tijd erg veel gesproken over voor de renteontwikkeling in de komende periode. Hierbij is onder andere veel aandacht voor de Federal Reserve (de Amerikaanse nationale bank) en de Europese Centrale Bank (ECB). De algemene verwachting is dat de rente – die al jaren extreem laag is – in de komende 12 maanden op hetzelfde niveau zal blijven. Wat er daarna gaat gebeuren, is speculeren. Maar wat betekent dat nu voor u als ondernemer, bijvoorbeeld als u op zoek bent naar een financiering? Hoe belangrijk is die rentestand dan?

Kortlopende financiering: snel geld belangrijker dan lage rente

Met betrekking tot kortlopende financieringen zien we dat de meeste ondernemers het vooral belangrijk vinden om zo snel mogelijk over het benodigde kapitaal te kunnen beschikken. Dit betekent dat zij snelheid belangrijker vinden dan een zo laag mogelijke rente. Wat ons betreft, is dat geen onlogische gedachte. Bij een kortlopende financiering heeft een procent meer of minder relatief weinig impact. En ook een eventuele rentestijging – die zoals gezegd op korte termijn niet wordt verwacht – heeft op korte termijn geen grote financiële gevolgen.

Langlopende financiering vraagt om de juiste strategie

Bij een langlopende financiering kunnen de gevolgen van een rentestijging wel aanzienlijk zijn, zeker als de rentetarieven in de toekomst wel omhoog zouden gaan. Daarom is het raadzaam tijdig de juiste strategie te bepalen: Voor welke lening is het verstandig om voor een vaste rente te kiezen? En zo ja, voor hoeveel jaar? Of is het juist raadzaam om geheel of voor een deel van de lening de rente nu nog variabel te houden en de rente pas later vast te zetten? Vraag uw financieel adviseur nu al om u hierover te adviseren en wacht niet totdat de rente gestegen is.

Registreer vrijblijvend uw huidige rentecontracten

Verder is het belangrijk om de renteontwikkelingen goed in de gaten te houden. Maar omdat u als ondernemer wel andere zaken aan uw hoofd hebt dan regelmatig de rentestand checken, kunt u dit aan uw adviseur overlaten. Wanneer u uw adviseur een overzicht verstrekt van de lopende financieringen, kan hij op tijd actie ondernemen voordat uw huidige renteperiode eindigt.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.