fbpx

Waarom een liquiditeitsbegroting maken altijd nodig is

Mijn bedrijf is winstgevend, waarom zou ik een liquiditeitsbegroting maken, wordt regelmatig gezegd. Terwijl juist bedrijven die (hard) groeien geld te kort hebben omdat ze succesvol zijn. Een liquiditeitsbegroting maken is van groot belang voor elk bedrijf. Weet wanneer je betalingen moet doen en wat dit betekent voor je beschikbare cash flow. Regel tijdig je extra kredietruimte en voorkom onnodig rood staan. In dit artikel leggen we je uit waardoor meestal krapte in de financiële ruimte ontstaat en waaraan een goede liquiditeitsbegroting moet voldoen.

Betaaltermijnen

Bij leveringen tussen bedrijven is het zeer gebruikelijk producten en diensten te leveren op factuurbasis. Onderling worden afspraken gemaakt over de gewenste levertermijn en de termijn waarbinnen facturen betaald mogen worden. Soms krijg je zelfs korting wanneer je snel betaalt. Wanneer jij een kortere betalingstermijn hanteert dan jouw eigen leverancier bij jou is er geen probleem. Dit is meestal niet het geval en bij een productiebedrijf dat grondstoffen of halffabricaten inkoopt wordt de periode tussen betaling van jouw inkoop en ontvangst van de verkoopopbrengsten al snel een langere tijd om te overbruggen.

Wisselende opbrengsten

Niet elke maand is de opbrengst even hoog. De vaste lasten zoals huur, rente en aflossingen, loonkosten en belastingen, privé onttrekkingen lopen echter wel gewoon door. Is er de hele maand voldoende saldo beschikbaar en staat het geld ook op de juiste rekening? Plan de verwachte inkomsten en uitgaven per maand omdat geen maand dezelfde hoeft te zijn.

Belastingdienst

Een van de betalingen die zeer goed te voorspellen is, maar zelden of nooit te laat betaald mag worden is die aan de belastingdienst. Of het nu loonheffingen betreft over een fictief DGA loon of BTW over openstaande facturen. Maak een goede raming en houd rekening met voldoende beschikbare liquiditeiten in de juist maand hiervoor beschikbaar.

Verkeerde financiële producten

Er zijn veel verschillende financiële producten beschikbaar waar je uit kan kiezen. De mate waarin je kan beschikken over de gelden verschilt echter nogal per product en aanbieder. Een lening kent aflossing en een krediet is soms gerelateerd aan de uitstaande facturen. Deze voorwaarden bepalen dus zomaar je totale beschikbare liquiditeiten. Zorg daarom voor een product dat aansluit bij jouw liquiditeiten behoefte.

Voorbeeld liquiditeitsbegroting maken

Wil je een excel bestand ontvangen waarin je zelf de investeringsbegroting kunt opstellen? Download dan ons gratis hulpmiddel.

Hulpbestand liquiditeitsbegroting

 

Als u uw e-mailadres achterlaat kunt u via onderstaande knop het hulpbestand downloaden. Dit excel bestand helpt u bij het maken van een liquiditeitsbegroting.


  • Dit formulier verzamelt uw gegevens om een online advies te geven. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en deze worden beveiligd bewaard. Lees meer over hoe wij met uw gegevens omgaan in ons privacy statement.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.