fbpx

Financiering nodig? Dit zijn drie veel gebruikte financieringsvormen

U wilt groeien met uw bedrijf. Een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkelen zodat u meer klanten kunt helpen en meer omzet kunt realiseren. Daarvoor moet u investeren. Dat kunt u natuurlijk doen door bij uw bank aan te kloppen. Maar veel ondernemers maken gebruiken van andere manieren om hun groei te financieren. De drie veel gebruikte financieringsvormen hebben we voor u op een rij gezet.

Deel uw plan via crowdfunding

Bij crowdfunding financiert uw publiek uw plannen. Vaak bestaat dit publiek uit meerdere partijen zoals particulieren, sponsors en investeerders, die allemaal een bedrag naar eigen keuze investeren totdat uw investeringsdoel is behaald. De tegenprestatie stemt u in onderling overleg af en kan bestaan uit productkorting naast de rente op het geld dat is geïnvesteerd.

Als u uw publiek kan overtuigen van uw plannen is crowdfunding een goede optie om de groei van uw bedrijf te financieren. Daarbij draait het in eerste instantie om vertrouwen; als een potentiële investeerder gelooft in uw plannen, is hij bereid te investeren. Daarnaast verwachten investeerders dat u transparant bent en alle gegevens over uw bedrijf met hen wil delen. Denk daarbij aan uw businessplan, kredietwaardigheid, achtergrond en ambities. Bedenk wel dat een crowdfundingsactie opzetten tijd kost. Het kan even duren voordat u uw publiek heeft overtuigd en het benodigde investeringsbedrag bij elkaar heeft. Met crowdfunding wordt inmiddels in Nederland veel geld opgehaald. Meer weten over crowdfunding? Lees ons eerdere artikel over crowdfunding voor het MKB.

Met een doorlopend zakelijk krediet beschikt u snel over geld

Als u snel geld nodig heeft, is een doorlopend zakelijk krediet een ideale oplossing. U heeft altijd toegang tot het geld en kunt een bedrag opnemen op het moment dat u het nodig heeft. Daarnaast heeft een doorlopend zakelijk krediet als voordeel dat u de rente betaalt over het bedrag dat u opneemt. Dus als u er geen gebruik van maakt, heeft u ook slechts beperkte kosten voor het aanhouden van het krediet.

Er zijn meerdere aanbieders van een doorlopend zakelijk krediet. Daarbij loont het om partijen met elkaar te vergelijken. De hoogte van het krediet dat aan u wordt verstrekt, kan enorm verschillen omdat traditionele geldverstrekkers voorzichtiger zijn. Daarnaast is flexibiliteit een belangrijk aspect. Bij veel partijen staat de kredietruimte die u vooraf afspreekt vast. Dat betekent dat als u gebruik heeft gemaakt van het hele krediet, het niet zo maar mogelijk is extra geld op te nemen.  Als u dat wel wilt, moet u een tweede krediet aanvragen. Er zijn ook partijen waarbij de kredietruimte meegroeit met uw bedrijf. Dat is erg handig want zo kunt u zonder gedoe altijd beschikken over de kredietruimte die aansluit bij uw bedrijf.

Een microkrediet is een klein zakelijk krediet voor startende ondernemers en wordt meestal verstrekt tot maximaal 250.000 euro. Vaak is aan de aanvraag van een microkrediet ook een coachtraject gekoppeld om u als startende ondernemer op weg te helpen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals een goed ondernemingsplan kunnen tonen. Voor een microkrediet betaalt u afsluitkosten en rente. Die rente is tijdens de hele looptijd vast waardoor u vooraf precies weet hoeveel u kwijt bent.

Factoring: flexibel en gebruiksvriendelijk

Tot slot factoring als derde vorm van drie veel gebruikte financieringsvormen. Bij factoring verkoopt u de uitstaande facturen van uw bedrijf aan een factoringmaatschappij die de facturen bevoorschot. Factoring is dus een vorm van debiteurenfinanciering waarbij u als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf. U krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct uw geld en hoeft dus niet te wachten totdat uw facturen zijn betaald.

Factoring wordt ook wel factuurfinanciering genoemd en is een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financieren. De uitstaande factuur werkt als onderpand van uw lening. Dat geeft een factormaatschappij meer zekerheid dan bijvoorbeeld een reguliere geldverstrekker. Als u bijvoorbeeld moeite heeft met het verkrijgen van een financiering bij een bank, kan factoring uitkomst bieden. Een aantal factoringmaatschappijen kijkt namelijk naar de kredietwaardigheid en niet zozeer naar uw cijfers. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een banklening, toch een financiering krijgen. Meer over wat factoring is leest u in dit artikel.

drie veel gebruikte financieringsvormen

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.