fbpx

Investeren in bedrijfsmiddelen? Maak gebruik van deze subsidieregelingen

We gaan alweer richting het einde van het jaar. Heeft u uw plannen voor het nieuwe jaar al rond? Dan wordt het ook tijd om na te denken over uw investeren in bedrijfsmiddelen. Want voor sommige investeringen is het slim om ze dit jaar nog te doen om in aanmerking te komen voor subsidie terwijl u voor andere investeringen juist beter kunt wachten tot het nieuwe jaar is aangebroken. We zetten een aantal belangrijke subsidieregelingen voor u op een rij zodat u weet hoe het precies zit.

Fiscaal voordeel bij investeren in bedrijfsmiddelen

Door te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie kunt u met de Energie-investeringsaftrek (EIA) fiscaal voordeel halen met uw bedrijf. Ook als u heeft geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die zijn erkend als milieu-investeringen, komt u in aanmerking voor fiscale investeringsaftrek via de MIA-regeling, de milieu-investeringaftrek.  Het budget voor de MIA is door toenemende aanvragen voor komend jaar met € 10 miljoen verhoogd. Voor beide regelingen geldt dat de percentages voor fiscaal voordeel in 2020 gelijk zijn gebleven.

Milieu- en Energielijst

Voor een totaalbeeld van technieken met fiscaal voordeel heeft de overheid de Milieu- en Energielijst samengesteld. Om voor uw bedrijf de keuze te maken of u dit jaar of toch volgend jaar een bedrijfsmiddel aanschaft, is het belangrijk rekening te houden met de jaarlijkse wijzigingen op deze lijst. Sommige bedrijfsmiddelen worden van de lijst verwijderd en sommige percentages worden verlaagd omdat de overheid stuurt op het gebruik van de meest innovatieve middelen.
Wanneer u in 2019 het betreffende bedrijfsmiddel aanschaft, geldt het fiscale voordeel van de Milieu- en Energielijst van 2019. Om in aanmerking te komen voor subsidie is een aanbetaling in het jaar van aanschaf verplicht, en moet u de aanvraag indienen binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst.

Duurzame energieproductie

Overweegt u om een pelletkachel, warmtepomp of biomassaketel aan te schaffen?
Dan kunt u net als dit jaar ook in 2020 gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De overheid stimuleert duurzame energieproductie maar voert wel wijzigingen door op deze regeling. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dat heeft maar het budget blijft in ieder geval ongewijzigd. Daarnaast wordt de regeling uitgebreid met het aanbrengen van isolatiemogelijkheden.

Subsidie Duurzame Energie

Met de subsidie voor Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) stimuleert de overheid  het zelf produceren van energie. Vanaf 2020 verandert deze regeling ingrijpend en ligt de nadruk niet op het zelf produceren van energie maar op de reductie van CO2. De nieuwe regeling wordt afgekort onder de naam SDE++.

De SDE-regeling richt zich op hernieuwbare energietechnieken en daarnaast komen investeringen in industriële restwarmte  en technieken die de CO2-uitstoot opvangen, opslaan en hergebruiken ook in aanmerking voor subsidie. Voor 2020 is er echter nog maar één openstelling waarbij € 5 miljard beschikbaar is. Daardoor wordt het juiste moment om de aanvraag in te dienen nog belangrijker.
Eind oktober start de laatste openstelling volgens de huidige regeling. Wellicht is het voor u interessant om hier nog aan deel te nemen.

 

NB: bovenstaande is opgesteld op grond van openbare bronnen en veel voorkomende situaties. Vraag onze adviseurs naar de details voor uw situatie.

Bedrijfsfinanciering regelen om te investeren in energiebesparende maatregelen?

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.